Natuurlijk niet. De Lady-Comp-displays zijn vanaf de eerste dag voor 99,3% betrouwbaar. Er zijn echter gemiddeld twee tot drie cycli nodig om het apparaat een optimaal aantal groene dagen te laten weergeven. Als je tijdens de rode dagen geslachtsgemeenschap wilt hebben, moet je een aanvullend middel gebruiken, zoals een condoom.
Ja, zolang je minimaal 5 uur hebt kunnen slapen, kun je de volgende ochtend meten. Als u zich echter extreem moe of ziek voelt of slecht geslapen heeft, neem dan die dag uw temperatuur niet op.
Anovulatoire cycli worden gerapporteerd in het menu "Cyclusstatistieken". Het aantal anovulatoire cycli wordt in de rechterbovenhoek van het scherm weergegeven, onder het aantal geregistreerde totale cycli. De rechterkolom toont het aandeel van de anovulatoire cycli in het totaal. In de linkerkolom staat ook het aandeel van de cycli met een geel lichaamsgebrek.
Zie deze pagina voor meer informatie
Je kunt ook een rapport over je gegevens maken om meer details te krijgen
De volgende menstruatie zou normaal één maand na het nemen van de morning-afterpil moeten plaatsvinden. Het is ook mogelijk dat de menstruatie vroeger komt, vooral als je de pil een paar dagen voor je verwachte menstruatie hebt ingenomen. Wij raden je aan deze komende perioden te coderen en de volgende ochtend opnieuw te beginnen met meten. De betrouwbaarheid van het toestel zal niet worden aangetast, maar het aantal rode dagen zal waarschijnlijk gedurende een paar cycli toenemen.
Ja. Wanneer de maandstonden tijdens de dag komen, moet je niet M ingeven voor de dag zelf. Je moet dat wel doen de volgende morgen, na de temperatuurmeting. Wanneer het toestel je ’s morgens niet om M vraagt, moet je die activeren volgens de procedure die in de handleiding beschreven staat.
Je moet met de pil stoppen alvorens Lady-Comp te gebruiken. Zolang je de pil neemt, is je cyclus verstoord door de inname van hormonen. De menstruatie die om de 28 dagen optreedt wordt door de pil gecontroleerd. De pauze van 7 dagen heeft niets te zien met een normale menstruatieperiode. Zolang je de pil neemt, ovuleert je niet. De computer kan dus je cyclus niet berekenen.
Nadat je gestopt zijn met de pil, krijg je eerst een onttrekkingsbloeding die je niet als menstruatie mag invoeren. De volgende dag, mag je beginnen meten.
Natuurlijk kun je. Je kunt seks hebben met je partner zolang er geen sperma in contact is met de vagina. Tijdens de rode dagen kun je kiezen voor een aanvullende methode zoals een condoom.
Ja. Lady-Comp is in staat om overgeslagen metingen in te vullen. Natuurlijk is dit enkel mogelijk wanneer er metingen opgeslagen zitten in het geheugen. In het begin moet je je basale lichaamstemperatuur zo regelmatig mogelijk meten. Hoe meer gegevens worden opgeslagen, hoe beter Lady-Comp je vruchtbaarheidsgraad zal kunnen voorspellen.
Indien er nog niet voldoende gegevens in het geheugen zitten om de onvruchtbare dagen met voldoende zekerheid te kunnen voorspellen, zal Lady-Comp altijd op veilig spelen door rood op te lichten, of in geval van twijfel, zal het geel aantonen (leerperiode).
Het is daarom belangrijk om geen temperatuurmeting over te slaan zonder goede reden.
Wanneer je voor een langere periode verblijft in een tijdzone die meer dan 6 uur verschilt met de uwe, stel dan meteen na aankomst je cykluscomputer in op de locale tijdzone en activeer de wekker. Meet je basale lichaamstemperatuur niet die dag noch de volgende. De dag daarna, start je opnieuw met het meten van je temperatuur, zoals gewoonlijk. Indien het tijdsverschil minder is dan 6 uur kun je je temperatuur, zoals gewoonlijk, meten meteen na het ontwaken, want de tijd is dan nog binnen de aanvaardbare marge.
Nee. De tijdspanne bedraagt namelijk 6 uur: 3 uur vóór en 3 uur na de temperatuurmeting van de vorige dag. Let wel dat je voldoende geslapen moet hebben om te kunnen meten. Na het verlopen van de tijdspanne kan echter niet meer gemeten worden.
Nee. Wanneer je het krijgt, is het toestel al voorgeprogrammeerd om het uur, de datum en het jaar aan te geven. Alles wat je nog rest te doen is het uur instellen waarop je wil dat de wekker afloopt 's morgens. Deze operatie duurt enkele minuten en is vrij gemakkelijk uit te voeren.
Het apparaat wekt u 's morgens met een akoestisch signaal. Je meet dan je basale lichaamstemperatuur door de sensor ongeveer 1 minuut onder je tong te plaatsen.
Ja. Je kunt het toestel ook tijdens uw nachtdiensten gebruiken. Daarvoor hoef je enkel het uur van de wekker de dag voordien te herprogrammeren. Je moet ook minimum 5 uur slapen, wanneer dit niet kan meet dan uw temperatuur niet. De aanduiding blijft voor 99,3% betrouwbaar.
Ja, het toestel heeft een leercurve om je cyclus te leren kennen. Dit wil zeggen dat het eerst meer onveilige dan veilige dagen zal aangeven. Wil je tijdens de rode dagen vrijen, dan moet je een extra voorbehoedmiddel, zoals een condoom, gebruiken.
Gemiddeld duurt het ongeveer twee tot drie maanden vooraleer het toestel een maximum aan groene dagen aangeeft. Hoeveel groene dagen dat precies is hangt af van de regelmaat van de cyclus en verschilt dus van vrouw tot vrouw.
Ja. Borstvoeding heeft inderdaad een grote invloed op je cyclus en op het gebruik van de Lady-Comp. Tijdens de borstvoedingsperiode krijg je normaal gesproken geen eisprong gedurende de eerste 6 weken, indien je de klok rond voeding geeft en je maandstonden nog niet kreeg.
Voor het toestel is het dus theoretisch onmogelijk om groene dagen aan te duiden, aangezien het functioneert via het herkennen van de eisprong. Wij raden echter aan om de Lady-Comp te gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode. Wanneer de cyclus terug op gang komt, zal het toestel dit herkennen en opnieuw groene dagen beginnen aanduiden.
De eerste 6 weken na de bevalling ben je normaal gezien onvruchtbaar, maar dit is echter geen absolute regel. Wij raden dan ook aan om een mechanisch voorbehoedsmiddel (condoom) te gebruiken in aanvulling van de Lady-Comp tijdens deze periode.
Geslachtsgemeenschap moet de volgende morgen ingegeven worden. Bijvoorbeeld, je hebt zondagavond rond 20u gevreeën, dan geef je dat in op maandagmorgen, net nadat je je temperatuur gemeten hebt. Wanneer je ’s nachts vrijt, geef je dat ook meteen ’s morgens in.
Je kunt op elke dag van de cyclus beginnen met meten, zolang je maar een natuurlijke cyclus hebt. We raden je echter aan om de dag na de eerste dag van je menstruatie te beginnen met meten. Zorg ervoor dat je deze eerste dag handmatig invoert via het menu "vruchtbaarheidsvenster" (Lady-Comp 2021) of "M" (Lady-Comp 2015) en zet vervolgens het alarm voor de volgende ochtend.