Enkele biologische feiten

  • Elke vrouw ovuleert maar één keer per cyclus.
  • Na de eisprong kan het eitje gedurende maximum 24 uur bevrucht worden.
  • In het uitzonderlijke geval dat twee of meer ovulaties plaatsvinden, gebeuren ze binnen de 24 uur. De tijdspanne voor de bevruchting kan dus precies bepaald worden.
  • Na de geslachtsgemeenschap blijft sperma actief en vruchtbaar gedurende maximaal 120 uur (5 dagen)..

Daaruit volgt dat de periode waarin een vrouw zwanger kan worden zich beperkt tot zes dagen per cyclus: vijf dagen voor de eisprong en de dag waarop ze ovuleert.

De menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus telt drie fasen: de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. De eerste dag van de menstruatiecyclus is de eerste dag van de bloedingen. De laatste dag is de dag net vóór de eerste dag van de bloedingen.

De cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. De lengte van elke fase kan toch van cyclus tot cyclus variëren. Naar het midden van de cyclus toe geeft het dominante follikel een eicel of eitje vrij, tijdens wat we de ovulatie noemen. Na de ovulatie heeft de eicel een levensduur van ongeveer 12 tot 24 uur.

Ovulatie en basale temperatuur BBT)

Vóór de ovulatie, geeft het lichaam een perfect evenwichtig mengsel van hormonen vrij om de ovulatie te veroorzaken. Dit evenwicht kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Dat is de reden waarom de dag van ovulatie sterk kan verschillen van de ene cyclus en vrouw tot de andere.

Na de ovulatie produceert het lichaam progesteron, waardoor een andere ovulatie wordt vermeden. Dit hormoon doet de lichaamstemperatuur lichtjes stijgen tot de volgende menstruatie. Deze fase is in het algemeen vrij stabiel en duurt gemiddeld 10 tot 16 dagen.

De basale temperatuur is de laagste temperatuur van het lichaam in rust (normaal gezien tijdens de slaap). Bij de vrouw veroorzaakt de ovulatie een stijging van 0,25 tot 0,45 graden Celsius ten opzichte van de basale temperatuur. Wanneer de menstruatie zich inzet, wordt de temperatuur opnieuw normaal.

Cyclus temperaturen en hormonen
Klik om te vergroten

Mesure de la température basale

Wat doet Lady-Comp?

Lady-Comp houdt rekening met al deze parameters om zo de vruchtbare en onvruchtbare periodes nauwkeurig te berekenen.

Het verzamelt de basale lichaamstemperatuur met een zeer nauwkeurige thermometer (0,01°C) en de menstruatiedata. Deze gegevens worden gebruikt door een voorspellend algoritme dat het resultaat is van meer dan 35 jaar onderzoek en meer dan 10 miljoen geanalyseerde cycli, om de vruchtbare en onvruchtbare perioden voor elke vrouw en voor elke cyclus nauwkeurig en individueel te voorspellen (er wordt rekening gehouden met de levensduur van de spermatozoa).

Indien je vruchtbaar bent, zal de computer een rood lichtje doen branden en wanneer je onvruchtbaar bent, een groen lampje. De aanduiding is voor 99,3 % betrouwbaar en geldig voor de volgende 24u.

Leer meer over hoe Lady-Comp werkt

Samengevat

De volgende grafiek illustreert het verloop van de vrouwelijke cyclus en laat zien hoe deze wordt weerspiegeld in de aanwijzingen van de Lady-Comp:

Menstruatiecyclus en Lady Comp
Klik om te vergroten